I dessa saffranstider

Nu när det nalkas jul snart så vill man ju baka lite godsaker att mumsa på. Och till julen hör ju pepparkakor och lussebullar. Men, attans vad saffran är dyrt nu. Har velat fram och tillbaks om man ska köpa eller inte, men vad tusan gör man inte för lite julmys! Så nu har jag hittat ett recept som jag ska prova, det var i den där jultidningen som jag köpte med aftonbladet förra veckan. Tänkte baka lussebullar och denna saffranskaka närmare jul. Och självklart tänker jag dela med mig av receptet till er som är nyfikna på vad de är.

Saffran och apelsinkaka
12 bitar

200 g smör
1 g saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vispgrädde
Skal och saft av en liten apelsin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna något. Stöt saffran och sockerbiten i mortel. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör samt det rivna skalet och saften av apelsinen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i 175 grader i cirka 40 minuter. Serveras nybakad med en klick grädde.

Visst låter det riktigt smarrigt?! Mmm gott. Nu ska jag ta och göra mig iordning för att snart ta bussen till stan och fika lite och strosa runt och kolla i affärer innan det är dags att besöka min hjärtläkare.

Ha en bra måndag och en fortsatt bra vecka allesammans ♥

Det första ljuset tänds

Söndag och första advent och även min födelsedag. Så idag blev man ett år äldre nämligen 27 år. Gårdagen var jättetrevlig, som jag skrev i tidigare inlägget så var familjen här och firade mig och senare på kvällen var det fest och krogbesök med uppträdande av Björn Rosenström. Och kvällen var väldigt lyckad, med mycke folk och trevligt umgänge med kompisar. Kom hem med nattbussen strax efter kl 3. Stupade rejält trött i säng på engång. Vaknade vid 8 imorse, men lyckades somna om och vakna 10:20 igen :) Skönt med sovmorgon.

Åt en lyxig födelsedagsfrukost framför nyhetsmorgon och tände det första ljuset i advents ljusstaken. Mysigt! Eftersom Freja varit hos pappa hela helgen, så fick det bli en promenad ensam, uppfriskande. Efter promenaden kokade jag en kopp kaffe och satte mig i soffan för att kika i en jultidning som jag köpte tidigare under veckan, som var med aftonbladet. Och blev så inspirerad av allt julpynt att jag bara måsta pynta här hemma. Gick ner till förrådet och tog upp lådan med tomtar, så nu är det verkligen jul här hemma. Nu väntar jag bara på att stora snöflingor ska falla sådär vackert från himlen och göra det riktigt juligt ute. Har även bjudits på middag idag och fått massor av gratulationer av mina gulliga vänner på facebook! :)

Nu får det bli en lugn fortsättning på denna söndag och första advent. Ska titta på en film innan det är dags för att krypa i säng och sova. Imorgon är det dags för ett besök hos min hjärtläkare och sen fika på stan.

En dag med familjen

Åter lördag och helgen är här. Underbart. Igår var det sista dagen på praktiken på affären, kändes tråkigt. Trivdes så bra där. Fick en jättefin blombukett av Jonas och Lillian och tårta, en tidig födelsedagspresent. Jättegulligt av dom. Fredagskvällen var fylld med städning, handling och bakning av det sista födelsedagsfikat som skulle mumsas på idag, då familjen varit här och fikat. Alltid lika trevligt att träffas, vi har alltid så roligt tillsammans. Men ack så tomt de är utan mamma, saknaden efter henne blir extra jobbig då familjen samlas och nu när min födelsedag närmar sig! Men jag tvekar inte en sekund att du är med oss ändå mamma. Älskar dig så!

Fick fina presenter också, två st tavlor, blomstercheck, 2 st blombuketter, bodylotion och tvål och så en vinterjacka. Men den bästa presenten var nog den goa kramen man fick av lilla Alfred :-)

Nu har man duschat och gjort sig iordning för en kväll med mina underbara vänner. Ska förfesta tillsammans sen bär de av mot krogen, ska till Tuppens ikväll för att se Björn Rosenström och sen bara ha kul och dansa långt in på småtimmarna, innan man stupar i säng av trötthet :-)

Ha en toppenlördag allesammans! Imorgon kl 8:14 blir man ett år äldre, nämligen 27 år.

En månad kvar...

Oj, redan onsdag och snart slut på denna vecka och november månad. Och inte nog med det, de är ju bara en månad kvar till jul (igår) Vad fort november månad gått. Bara rusat förbi i en rasande fart och lika tråkigt väder är det ute, grått och trist och mörkt. Ingen snö. bara regn som faller. Tycker att det kan komma lite snö nu så det lyser upp och blir mysigt ute, nu när det är första advent på söndag vill man ha lite julkänsla. Så snö nu tack!

Ikväll efter middagen och diskningen tog jag och Freja en uppfriskande promenad, med bra musik i hörlurarna, det var så mysigt att se ljusstakar och julstjärnor i nästan varenda fönster. Efter promenaden var det dags för ett besök på ICA för att inhandla lite mat och grejor till tårtan på lördag, då jag får främmande eftersom man blir ett år äldre på söndag. Nu ska jag värma en kopp te och sätta mig till rätta i soffan och titta på bonde söker fru och greys, sen blir det att krypa till sängs.

Helgen

Då var det åter söndag och sista dagen på denna helgen, som gick alldeles för fort tycker jag. Men man uppskattar helgerna mycket mera nu då man jobbar hela veckorna. Har ialf varit en härligt lugn helg, med inga måsten utan bara gjort det nödvändigaste som var inplanerat sedan längre tillbaks. Nämligen baka tills nästa helg då man fyller år och får främmande. Så igår efter den härliga sovmorgonen och långpromenaden med Freja i det varma, milda och soliga vädret var det dags att klä sig i bagarmössan och baka. Det blev kanelbullar, snoddaskaka och kolakakor med ny smak (kanel, nejlikor och ingefära) ja dom jag skrev ner receptet på i det förra inlägget. Och dom blev supergoda, smakade en till kaffet. Efter bakningen var det dags och städa och handla och sedan laga mat. Kvällen spenderades i soffan med tända ljus, ett glas rödvin och robinson och film. Lördagsmys.

Idag efter ännu en härlig sovmorgon, tog jag en lång lyxfrukost framför nyhetsmorgon och sedan en promenad med Freja i det idag gråa trista vädret (igen) trodde vi skulle få njuta av solen idag med, men så var inte fallet. Och just nu öser regnet ner. Har alldeles nyss kommit hem från 3 års kalas hos Alfred. Han är så himla go, och fylld med energi, har fikat alldeles för mycke, busat och lekt hela kvällen. Även hunnit med och gosat med lilla Viola gumman.

Nu ska jag ta och titta på film på trean, på spaning med bridget jones. Sett den förut med den är ju för härlig den filmen. Sedan får det bli att krypa till sängs, så man är pigg imorgon då man har sin sista praktikvecka på affärn.

Saffran och pepparkakor

Nu är det inte långt kvar tills julen står för dörren och tidningarna fylls med goda recept inför julen. Köpte en tidning idag på affärn och där hittade jag två st smarriga recept som jag ska baka tills nästa helg då jag fyller år. Delar med mig av dom här.

Långpannekaka med saffranskräm
150 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 ½ tsk kanel
1 1-½ tsk ingerfära
1 1-½ tsk malda nejlikor
1 1 ½ tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ½ dl gräddfil
½ dl mjölk

Topping
1 burk vaniljkesella
1 msk florsocker
1 pkt 0,5 g saffran

Rör smör, socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda kanel, ingerfära, nejlikor, kardemumma och bakpulver. Tillsätt blandningen, gräddfilen och mjölken i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpannan som är klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 20 min i 200 grader. Låt kakan svalna. Blanda vaniljkesella, florsocker och saffran. Bred krämen ovanpå kakan. Låt den stelna något och skär sedan kakan i bitar.

Kolasnittar med ny smak
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingerfära
1 tsk malda nejlikor

Blanda smör, socker, sirap, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, ingerfära och nejlikor i en bunke eller matberedare. Blanda till en smidig deg. Rulla ut degen till 2 länger, lika långa som plåten. Lägg längderna på plåten som är klädd med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda i mitten av ugn ca 12 min i 175 grader. Skär längderna i sneda bitar medans kakan är varm.

Ikväll efter man kom hem från praktiken har jag lagat mat, det blev fiskgryta. Jättegott. Sedan diskade jag undan och gick en promenad med Freja i duggregnet. Nu ska jag se på SOS gute, sedan ta en dusch och krypa ner i en renbäddad säng och läsa innan man ska sova. Klockan ringer ju före kl 7 imorgonbitti.

Trist novemberväder

November har inte bjudit på sin charmigaste sida kan man säga. Grått, trist väder. Solen var det ett tag sedan man såg skymten av. Ute är det regnigt, ca 7 grader varmt och blött, blött, blött. Såntdär typiskt novemberväder med andra ord!

Är nu inne på min tredje praktikvecka nu och det går jättebra. Nästa vecka är det sista veckan på affärn sen är det dags att vara med kommunens städerskor i 4 veckor. Ikväll har jag även varit iväg och tränat, lika härligt som vanligt, man känner nu hur viktigt de är med att träna 1 gång i veckan nu då man är inne i detta mönster, man behöver det för att må bra. Kom hem strax efter kl 18, lagade mat, diskade och drog en sväng med dammsugaren. Nu ska jag bara ta de lungt resten av kvällen, mysa i soffan. Har tänt lite värmeljus nu. Vardagsmys. Ska även värma mig en kopp te och äta en apelsin.

Hoppas ni alla haft en trevlig och bra tisdag och ha en fortsatt trevlig vecka!

Frossa och feber

Då var det lördag och helgens bästa dag. Har inte gjort så mycket idag, fick ju frossa, feber och värk i kroppen igår efter vaccinsprutan jag tog på torsdags eftermiddagen. Fick gå hem från praktiken vid 14 tiden, var alldeles slut. Tog ett värmande bad hos pappa och sedan låg jag i soffan under filten hela kvällen, med frossa och feber. Sov dåligt inatt också. Vaknade vid 9:30 imorse. Kände mej bättre då.

Möttes av snöväder då man drog upp persiennerna, mysigt! Gick ut med Freja en kort promenad och gick sedan in för att äta en god frukost framför nyhetsmorgon. Sen var det dags att ta tag i städningen, tog det lungt och i den takt jag orkade. Vid 13 tiden åt jag lunch, bäddade sen ner mej i soffan för att se på film, änglar och demoner. Den var väldigt bra. Nu känner jag mej piggare. Har lite ont i huvudet och väldigt öm i armen fortf där man fick sprutan. Har nyss ätit och rastat Freja. Ska mysa i soffan nu och se på tv.

Å jag kan ju upplysa er om att snön som kom idag är redan borta, nu är det töväder och bara slask ute. Tänk att de är samma visa varenda år. De kommer snö, blir slaskväder, kommer mera snö och blir sen slaskväder osv osv. Kan inte snön få ligga kvar nu tycker jag, annars är det ingen ide att de kommer någon snö.

Nåja nog om detta nu, hoppas ni alla haft en mysig lördag och ha en fortsatt trevlig lördagskväll.



Min nya ljuslykta som jag fyndade på indiska i Trollhättan. Dålig skärpa i bilden, såg det sen då jag laddade upp den på datan, men tog fotot i all hast då jag stod och lagade mat. Sen orkade jag inte fota nått nytt :-) Kommer säkert fler bilder på den där mysiga och fina ljuslyktan som ger ifrån sig ett sådant behagligt och mysigt sken.

Vaccination

Idag har jag varit iväg och vaccinerat mig mot svininfluensan, eftersom jag är i riskgruppen på grund av mitt hjärtfel. Det gick bra men har ont i armen nu, väldigt öm. Hoppas bara nu att man slipper biverkningarna så som feber och frossa bara. Har velat fram och tillbaks om detta, ska man vaccinera sig eller inte. Man har ju läst så mycket om detta och blir liksom lite tveksam, men eftersom man nu är i riskgruppen så bestämde jag mig endå tillsist att ta sprutan.


Har alldeles nyss satt mig i soffan med datan i knät och tv:n på i bakgrunden, en sovande och nöjd tax brevid sig och värmeljus som lyser mysigt lite varstans i min lägenhet. Ett måste såhär på höst/vintern. Fullt upp på kvällarna då man kommer hem, man märker hur mycket tid man hade då man bara var hemma om dagarna, det var nästan så att man tyckte att kvällarna var för långa ibland, men nu tycker man att man knappt hinner göra nått innan det är dags att krypa till sängs och få några timmars sömn. Det ska bli skönt med helg imorgon ialf känner jag, man uppskattar helgerna mycke mera nu då man jobbar varenda dag. Imorgonkväll kommer Jonte och Malin hem en sväng och sover hos pappa, eftersom dom på lördagsmorgonen åka till Malins föräldrar för att överaska henne på hennes födelsedag, med spa och middag. Så fredagskvällen kommer spenderas hos pappa och så ska jag även träna efter jobbet. Resten av helgen har jag inget inplanerat, bara en myshelg!

Nu ska jag dricka en kopp te och äta en clementin och titta på SOS gute och lyxfällan.

Härliga Hälsingland

Ja då var man åter hemma i härliga hälsingland, eller ja jag kom hem från Trollhättan i måndagskväll. Har haft 5 otroligt roliga och trevliga dagar hos Lotta och Simon. Tycker inte att jag behöver skriva om vad vi gjort utan det gjorde Lotta så bra i sitt blogginlägg så kolla in dit istl :-)

Dagarna rullar på som vanligt med praktik på dagarna, och vardagssysslor på kvällarna då man kommer hem, blandat med träning. Där är anledningen att blogginläggen inte är så täta. Nu ska jag mysa ner mig i soffan under filten, tända en massa ljus, se på tv och bara ha de bra. Blev så frysen efter promenaden, det märks att nu är det verkligen vinterluft och vinter som väntar oss. Mysigt!

Hoppas ni alla haft en bra start på veckan och att ni får en fortsatt trevlig vecka. Återkommer med bilder från Trollhättan och lite fynd senare.

Fredag i Trollhättan

Nu sitter man i Trollhättan hos Lotta och Simon i deras jättefina studentlägenhet, ute har mörkret lagt sig, regnet faller och det visar 9 grader på termometern. Resan hit ner gick jättebra, härligt att åka tåg. Idag har jag och Lotta varit iväg till Överby och shoppat, det blev en hel del. Kommer säkert bilder på de då man är hemma igen :)

Alldeles nyss tog vi en promenad ner på stan med Ebba, och nu är det matlagning på gång. Senare ikväll blir det fredagsmys med Idol.

Hoppas ni alla får en mysig och trevlig helg!

Tågresa

Oj nu var det ett tag sen jag bloggade, men tiden har inte funnits. Haft fullt upp med praktik och annat. Men nu så kände jag att det var dags för en liten uppdatering. Håller just nu på och packar inför morgondagen då jag kommer åka tåg till Lotta och Simon i Trollhättan, kommer spendera 5 dagar där, det ska bli så kul att ses igen. Har inte setts sen i sommras, bara hörts på telefon och msn. Har massor av saker inplanerade :) Tåget går 6:27 härifrån imorgon, är då framme i Stockholm vid 9:10, sen går tåget därifrån till Göteborg 10:10 och är sedan framme där vid 13:17, där möter Lotta och Simon upp mig och sedan går vi på stan och tar en fika.

Har fyllt handväskan med massor av tidningar, bok, mp3 spelaren, choklad och frukt. Fast de är rätt mysigt att åka tåg långt tycker jag, avkopplande. Nu ska jag ta och packa det sista och sedan mysa i soffan resten av kvällen, har huvudvärk och är småsnuvig. Kurera sig så man inte blir sjuk då man är borta. Titta på tv en stund innan man måste krypa till sängs, väckarklockan ringer 4:45 imorgon bitti... Gääässsp!

Ha det så bra allesammans, kommer uppdatering från Trollhättan sen :)
RSS 2.0