Saffran och pepparkakor
Långpannekaka med saffranskräm
150 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 ½ tsk kanel
1 1-½ tsk ingerfära
1 1-½ tsk malda nejlikor
1 1 ½ tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ½ dl gräddfil
½ dl mjölk
Topping
1 burk vaniljkesella
1 msk florsocker
1 pkt 0,5 g saffran
Rör smör, socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda kanel, ingerfära, nejlikor, kardemumma och bakpulver. Tillsätt blandningen, gräddfilen och mjölken i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpannan som är klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 20 min i 200 grader. Låt kakan svalna. Blanda vaniljkesella, florsocker och saffran. Bred krämen ovanpå kakan. Låt den stelna något och skär sedan kakan i bitar.
Kolasnittar med ny smak
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingerfära
1 tsk malda nejlikor
Blanda smör, socker, sirap, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, ingerfära och nejlikor i en bunke eller matberedare. Blanda till en smidig deg. Rulla ut degen till 2 länger, lika långa som plåten. Lägg längderna på plåten som är klädd med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda i mitten av ugn ca 12 min i 175 grader. Skär längderna i sneda bitar medans kakan är varm.
Ikväll efter man kom hem från praktiken har jag lagat mat, det blev fiskgryta. Jättegott. Sedan diskade jag undan och gick en promenad med Freja i duggregnet. Nu ska jag se på SOS gute, sedan ta en dusch och krypa ner i en renbäddad säng och läsa innan man ska sova. Klockan ringer ju före kl 7 imorgonbitti.

Åh vad mysigt att det börjar gå med jul! Recepten lät jättesmarriga, kanske man kommer baka ett baktips från dig närmre jul :) Nam nam! Och vad roligt att snart få gratta dig! hihi
Hoppas ni har en mysig måndagkväll :)
Hej! Hittade hit via google och ser att du bakat samma kaka som jag bakat nu ikväll, långpannekaka med saffranskräm. Blev den bra för dig? Min blev nämligen jättekonstig. Efter 20 min i ugnen så "kokade" den bara, bubblade alltså och hade inte alls "stannat" som en kaka förstås ska... Trodde jag missat någon ingrediens men icket! Skulle vara kul att höra hur det gick för dig!