Saffran och pepparkakor

Nu är det inte långt kvar tills julen står för dörren och tidningarna fylls med goda recept inför julen. Köpte en tidning idag på affärn och där hittade jag två st smarriga recept som jag ska baka tills nästa helg då jag fyller år. Delar med mig av dom här.

Långpannekaka med saffranskräm
150 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 ½ tsk kanel
1 1-½ tsk ingerfära
1 1-½ tsk malda nejlikor
1 1 ½ tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ½ dl gräddfil
½ dl mjölk

Topping
1 burk vaniljkesella
1 msk florsocker
1 pkt 0,5 g saffran

Rör smör, socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda kanel, ingerfära, nejlikor, kardemumma och bakpulver. Tillsätt blandningen, gräddfilen och mjölken i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpannan som är klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 20 min i 200 grader. Låt kakan svalna. Blanda vaniljkesella, florsocker och saffran. Bred krämen ovanpå kakan. Låt den stelna något och skär sedan kakan i bitar.

Kolasnittar med ny smak
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingerfära
1 tsk malda nejlikor

Blanda smör, socker, sirap, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, ingerfära och nejlikor i en bunke eller matberedare. Blanda till en smidig deg. Rulla ut degen till 2 länger, lika långa som plåten. Lägg längderna på plåten som är klädd med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda i mitten av ugn ca 12 min i 175 grader. Skär längderna i sneda bitar medans kakan är varm.

Ikväll efter man kom hem från praktiken har jag lagat mat, det blev fiskgryta. Jättegott. Sedan diskade jag undan och gick en promenad med Freja i duggregnet. Nu ska jag se på SOS gute, sedan ta en dusch och krypa ner i en renbäddad säng och läsa innan man ska sova. Klockan ringer ju före kl 7 imorgonbitti.


Kommentarer
Lotta

Åh vad mysigt att det börjar gå med jul! Recepten lät jättesmarriga, kanske man kommer baka ett baktips från dig närmre jul :) Nam nam! Och vad roligt att snart få gratta dig! hihi



Hoppas ni har en mysig måndagkväll :)

2009-11-23 @ 19:13:23
URL: http://lottasvensson
Carola

Hej! Hittade hit via google och ser att du bakat samma kaka som jag bakat nu ikväll, långpannekaka med saffranskräm. Blev den bra för dig? Min blev nämligen jättekonstig. Efter 20 min i ugnen så "kokade" den bara, bubblade alltså och hade inte alls "stannat" som en kaka förstås ska... Trodde jag missat någon ingrediens men icket! Skulle vara kul att höra hur det gick för dig!

2009-12-10 @ 21:57:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0