Fjärde advent ♥

God förmiddag på er. Ja då var det fjärde ljuset tänt i adventsljusstaken. Och tänk att det bara är 5 dagar kvar till självaste julafton, ofattbart vad tiden rusat iväg. Tittar man ut genom fönstret denna dag får man verkligen julstämning, snön vräker ner. Stora fina flingor, mysigt värre! Har snöat hela helgen lång.

Min helg har varit lugn och skön. Njutit av dom första dagarna på julledigheten. Har tagit långpromenader med Freja, stickat på min halsduk och läst i boken. Igår åt jag som sagt tjälknöl som jag stoppade in i ugn på fredagkväll då jag gick och la mig (har ni inte ätit tjälknöl så gör det, supergott) avnjöt köttet med en krämig potatisgratäng och ett glas rött. Smakade underbart gott. Efter denna brakmiddag myste jag i soffan med massor av ljus och kikade på twilight eclipse, den var bra. Idag denna fjärde advent har vi även varit ute på en promenad i snövädret, sedan har jag bakat en sockerkaka med smak av kanel, kardemumma, ingefära och nejlika, medans julmusik spelades i bakgrunden. Provsmakade en bit alldeles nyss då jag värmde en kopp julte och den var väldigt god.

Igår satt jag och kikade igenom lite jultidningar som jag har här hemma, tror att jag köpte dom förra året eller om det var året före de, strunt samma. Ialf så hittade jag mycket goda recept på julgodis och kakor och sockerkakor, bullar och skorpor. Ja jag skulle kunna baka allt :-) Men får hejda mig. Tänkte dela med mig av några recept här till er. Ha en fortsatt mysig fjärde advent. Kram på er.

Dumlekolor ca 28 st
1 dl socker
200 g margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 påse dumlekolor
1 ask noblessplattor

Gör såhär:
Sätt ugn på 175 grader. Blanda margarin och socker, tillsätt mjöl och bakpulver och rör ihop till en smidig smet. Forma 28 st kulor och lägg i folieformar på en plåt. Tryck ner en dumlekola i varje. Grädda i 10-12 min. Placera en noblessplatta på varje kaka så fort plåten tagits ur ugn.

Saffranssnittar ca 25 st
1 pkt saffran
3/4 dl socker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 g smör rumsvarmt
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugn på 175 grader. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda detta med vatten och sirap och rör om ordentligt. Rör det rumsvarma smöret och resten av sockret poröst. Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör även ner det. Bearbeta degen så den blir jämn och fin. Dela degen i 2 delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna. Grädda i 12-15 min. Skär i sneda snittar medans kakorna är varma. Låt dem svalna helt på plåten sedan.

Pepparkakskola ca 75 st
6 dl socker
1,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 tsk glykos
1 påse pepparkakskryddor

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad gryta. Låt massan koka tills den blivit simmig och en aning seg. Häll upp smeten i en smord form sen. Låt kolan svalna, skär den i rutor.

Låter riktigt smarrig. På torsdag ska jag göra julgodis, men det receptet tänkte jag skriva ner här då. Imorgon är det dags för sista träningen på gymmet med Anna innan jul och även ett efterlängtat besök hos frissan, där man ska klippa och färga håret!





Fjärde advent hos mig!




Kommentarer
Lotta

ja tänk idag är det bara 4 dagar kvar till självaste julafton! Så mysigt! :) Åhh låter som en riktigt bra helg och start på jullovet. Hur går det med halsduken?



Nu är jag tillbaka i Trollhättan igen och ska plugga månd-onsd, sedan jobbar jag onsdagkväll och torsdag 10-19 dagen innan julafton, sedan tar jag ledigt några dagar! shohoooo. Blev tyvärr lite mycket nu innan jul men nästa år hoppas jag vi inte får föreläsningar sådär tätt innan jul.. haha!



Ha en jättemysig måndag! Vad skall du och Freja göra idag? :) Kram på er!

2010-12-20 @ 08:23:12
URL: http://lottasvensson.blogg.se/
Lotta

Ja visst är det roligt? Och det är roligt att bära något man själv har gjort :) Åh vad härligt med både träning och sedan bli fin i håret såhär innan jul! Hehe men lillfisan då. Vad söt hon är :) Brrrrrrr vad kallt ni har. Mysigt med en inomhuskväll :) Ska också se Jul med Ernst och sedan svenska Hollywoodfruar.



Idag har jag pluggat till 16.30 och sedan har jag och Ebba umgåts :) Lagat middag och nu blir det mys framför TV:n. Härligt! Ja Ebba mår fin fint men det märks att hon saknar Simon lite nu när vi är i lägenheten. Lilla gumman! Hur mår lillfisan Freja? Ja jätteroligt :) Alltid välkommet!



Hoppas du får en alldeles mysig mångagkväll Maria och en fortsatt bra vecka! kommer nog vara dåligt uppdaterad över jul. Tack och GOD JUL till er också!



Kram min goa vän

2010-12-20 @ 20:00:26
URL: http://lottasvensson.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0