Ljuva äppeltid

Nu då hösten kommit, så blir det äppeltider. Man kan njuta av god äppelkaka eller paj, göra egen äppelmos eller bara äta dom som dom är. Igår då jag var och handlade så köpte jag tidningen matmagasinet och där fanns många goda recept, bla med äpple. Hittade ett på vanilj och äppelmunkar  som jag tänkte att jag skulle dela med mig av, utifall någon är sugen på att testa. Jag ska ialf göra dessa munkar nån helg framöver.

Vanilj och äppelmunkar ca 20 st
75 g smör
2 ½ dl mjölk
50 g jäst
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 krm salt
ca 1 dl torkade äppelskivor
ca 1 liter vetemjöl special
ca 1 liter olja till fritering
socker
ca 2 dl vaniljsås av pulver

Gör såhär:
1. Smält smöret i mjölken och värm det till 37 grader. Rör i jästen i den varma mjölken. Rör sedan ner socker, vaniljsocker, äggulor och salt.
2. Skär äppelringarna i mindre bitar och blanda i. Rör i vetemjölet och blanda till en jämn och smidig deg. Låt degen jäsa i 30 min. Ta upp och knåda degen. Dela den i 20 bitar och rulla till bullar.
3. Värm upp olja i en kastrull ( andvänd gärna en termometer, oljan är klar att använda vid 180 grader ) Lägg i en bit vitt bröd i oljan, när den blir gyllenbrun är den klar att användas.
4. Fritera bullarna gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på ett fat med hushållspapper. Häll upp socker på en tallrik och rulla bullarna i det.
5. Gör vaniljsåsen, tänk på att göra den tjockare än vanligt. Häll vaniljsåsen i en sprits och tryck in vaniljkrämen i den nybakade munken.

Minns då jag var liten och var med mamma och hjälpte henne och göra munkar till jul. Dom var så goda! Har aldrig ätit så goda munkar som dom som min mamma gjorde. Var så roligt att få vara med henne i köket och baka och laga mat, vad jag saknar dig älskade mamma. Alla våra stunder tillsammans! Saknar dig varje dag.

Har presic kommti hem efter en kvällspromenad runt bäck med Klara och våra hundar. Nu ska jag ta och mysa ner mig i soffan och kika på tv. Halv åtta hos mig och idol såklart :-) Ha en bra kväll allihop. Kram på er.



Kommentarer
Elin Gabriella

Åh vad smaskigt :)



Svar: Nej, det tog inte alls lång tid! :)



Ha en härlig kväll! Kram

2010-09-28 @ 21:56:26
URL: http://elingabriella.blogg.se/
Helena

Mmm det receptet låter gott! Du är så huslig och bakar och pysslar =)

Tänk att det är sista september i morn =O. Vart tog den här månaden vägen?? Usch vad jag gruvar mig för vintern nu... Går det bra på praktiken? Halva tiden gjord redan nu?

Sköt om dig min vän! Kramen

2010-09-29 @ 20:43:08


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0